Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Verstopt doucheputje

Sanitair dat voorzien is van een afvoerleiding, loopt altijd het risico om verstopt te raken. Soms gaat dit om een lokale verstopping in de afvoerleiding, maar het probleem kan ook dieper liggen, zoals in het riool. De douche is normaliter één van het meest gebruikte sanitair in de badkamer. Vooral als je met meerdere gezinsleden de douche gebruikt, is er een grote kans dat op een gegeven moment het doucheputje niet goed meer doorloopt. Dit kan zeer hinderlijk zijn en kan in het ergste geval het douchen zelfs onmogelijk maken. Wat kun je tegen een verstopte douche doen?

Oorzaken van een verstopping in de douche


Onder de douche gebruiken we vooral shampoo en zeep in combinatie met water. Water wordt nog snel weggespoeld door de leiding, maar zeepresten kunnen achterblijven. Het is volstrekt normaal dat mensen tijdens het douchen haren verliezen. Dit kan vooral in gezinnen gaan om grote hoeveelheden haar, die gezamenlijk met zeepresten in de leiding achterblijven. Haar heeft de eigenschap om in bolletjes samen te klitten. Het gevolg is dat vooral haren het doucheputje kunnen laten verstoppen. 

De gevolgen


Een verstopping hoeft niet altijd hardnekkig te zijn. Soms loopt het water dan wat langzamer weg en ervaar je misschien niet zoveel overlast. Maar ga er gerust vanuit dat als je er niet bijtijds iets aan doet, de verstopping wel hardnekkiger zal worden. Zeepresten en haren blijven door het doucheputje gespoeld worden en zullen de verstopping alleen maar verergeren. De gevolgen kunnen groot zijn. Water spoelt niet meer weg en voor je het weet ben je aan het pootjebaden in je douche. Als je nog een klassieke hoge douchebak hebt, dan zul je nog niet direct last van wateroverlast krijgen. Maar tegenwoordig is de inloopdouche een echte trend en het kenmerk hiervan is dat een inloopdouche geen opstaande randen van een douchebak heeft. Dit is esthetisch natuurlijk prachtig, maar een goedwerkende afvoer is noodzakelijk. Is de leiding verstopt, dan zal je hele badkamer in een mum van tijd blank staan. Als je doucheputje verstopt is, zul je dus zo snel mogelijk moeten ingrijpen om ergere gevolgen te voorkomen. 

Hoe een doucheputje ontstoppen?


Gelukkig is het mogelijk om zelf het probleem van een verstopping in het doucheputje te verhelpen. Er zijn hier enkele tips voor, om met eenvoudige huis-, tuin en keukenproducten het doucheputje te ontstoppen. Een eerste en zeer eenvoudige tip is om na het douchen het doucheputje schoon te maken. Als een putje verstopt met haren zit en je haalt de haren na elke douchebeurt weg, verminder je de kans op een verstopping. Spoel het doucheputje na het douchen ook goed na met heet water. Dit voorkomt dat zeepresten achter blijven en mede een verstopping kunnen veroorzaken. Bij een beginnende verstopping kun je ook een middeltje proberen. Gebruik hiervoor een kopje soda en giet dit in het doucheputje. Giet er daarna een kopje azijn bij. Houd wel wat afstand, want je zult merken dat er een reactie ontstaat. Laat dit nu een kwartier inwerken en spoel het goed na met kokend heet water. Dit kan helpen bij niet zulke hardnekkige verstoppingen. 

Douche ontstoppen door een loodgieter


Als je het zelf niet voor elkaar krijgt om het doucheputje te ontstoppen en het doucheputje loopt niet door, dan zijn er mensen die naar agressieve ontstoppingsmiddelen grijpen. Gebruik geen ontstoppingsmiddelen. Dit doet vaak meer schade dan goed. Het kan schadelijk zijn voor de gezondheid, maar ook voor de afvoerleidingen. Vooral als je een PVC sifon hebt en het middel blijft staan, dan vreet het zich een weg door het PVC met lekkages tot gevolg. Het kan ademhalingsproblemen veroorzaken en brandwonden als het in contact komt met de huid. Je kunt veel beter de douche laten ontstoppen door een professionele loodgieter. De loodgieter heeft verstand van zaken, voldoende ervaring en heeft ook het juiste gereedschap om je doucheputje snel en vakkundig te ontstoppen.

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot