Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Douchebak plaatsen

Wanneer de badkamer wordt gerenoveerd, dan wordt er meestal ook een nieuwe douche geplaatst. Een douchebak plaatsen is een klus die zeer nauwkeurig moet worden uitgevoerd. Je wilt immers niet nadien last krijgen van lekkages omdat de douchebak foutief is geplaatst? Een douchebak monteren kun je in principe zelf. Het is niet de moeilijkste klus, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. Nu zijn er wel verschillende soorten douchebakken, zoals een opbouw en inbouw douchebak. Een inbouw douchebak zie je vaak terug als douchebak met inloopdouche. Een inloopdouche is een mooie strakke douche zonder obstakels. Een douche met opbouw douchebak is daarentegen wat gemakkelijker te installeren. 

Soorten douchebakken


Douchebakken zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Standaard is een douchebak vierkant met de afmetingen 80x80 of 90x90. Een breedte van 90 centimeter is wel noodzakelijk als je comfortabel wilt douchen. Maar dit is niet altijd mogelijk, als je bijvoorbeeld een kleine badkamer hebt. Er zijn ook rechthoekige of meerhoekige douchebakken verkrijgbaar en zelfs ronde douchebakken. Naast afmeting en vorm moet je ook een keuze maken uit het soort materiaal waaruit de douchebak bestaat. Elk van deze materialen heeft zijn eigen voor- en nadelen, eigenschappen en prijs. 

Acryl

Acryl is een geliefd materiaal voor douchebakken. Het is een soort kunststof dat zeer licht is, maar toch sterk. Acryl voelt ook warm aan, zodat je 's morgens nooit in een ijskoude douchebak stapt. De prijs van een acryl douchebak is ook gunstig en het materiaal heeft van nature een antislipwerking. Acryl kan wel gevoelig zijn voor krassen en na jarenlang gebruik zal de douchebak er dof uitzien.

Polybeton

Een polybeton douchebak kun je in principe zelf ontwerpen en maken. Je giet daarvoor het polybeton uit op het doucheoppervlak. Je krijgt daardoor een glad oppervlak dat erg sterk is. Een polybeton douchebak is zeer gemakkelijk schoon te houden en is ook bestand tegen chemicaliën. Polybeton is in diverse kleuren te verkrijgen en zal niet snel verkleuren. Na jaren ziet je douchebak er nog steeds mooi uit.

Geëmailleerd staal 

Een douchebak in geëmailleerd staal ziet er zeer mooi en strak uit. Het is krasvast en oersterk. Het staal is afgewerkt met een laag keramisch materiaal wat wel enigszins gevoelig kan zijn. Als je harde objecten van grote hoogte in de douchebak laat vallen, is er een kans dat er stukjes keramisch materiaal kunnen knappen. 

Stenen douchebak

Een stenen douchebak kun je ook helemaal zelf maken. Dit kan met bijvoorbeeld keramische tegels of natuursteentegels. Je hoeft hierbij niet persé een opbouw te maken, het kan ook direct op de vloer. Zorg dan wel voor een uitstekende afvoer. Als de afvoer van je stenen douchebak niet goed is, zal het water de badkamer inlopen. 

Hoe een douchebak plaatsen?


Het spreekt voor zich dat je de douchebak plaatst op een plek waar ook de doucheafvoer zit. Meet de maten van de douchebak op en meet dit af op de plek waar je de douchebak plaatst. Als je een opbouw douchebak plaatst moet je de randen eerst metselen met bijvoorbeeld cellenbetonblokken. Plaatst eerst de sifon onder de afvoer van de douchebak. Nu kun je bepalen hoe hoog het onderstel mag komen. Meestal zijn dit verstelbare pootjes die je gemakkelijk onder de douchebak monteert. Houdt rekening met een inspectieluikje die je maakt aan de zijde van de sifon. Plaats de douchebak op zijn plek en sluit via het inspectieluikje de sifon aan op de afvoerbuis. Nu kun je gaan afwerken, door alle naden goed af te kitten en de cellenbetonblokken te betegelen. Bij een inbouw douchebak werkt het iets anders, daar zul je de vloer juist moeten verdiepen, waardoor de douchebak in de grond valt. Als je een douchebak monteren te lastig vindt, schakel dan een loodgieter in. 

Geschatte kosten van een douchebak plaatsen


Het is lastig om de geschatte kosten van het plaatsen van een douchebak aan te geven. Het is namelijk sterk afhankelijk van welk soort douchebak je aanschaft en of je de douchebak zelf plaatst of laat plaatsen. In het laatste geval moet je rekening houden met arbeidsuren van de loodgieter. Een inloopdouche maken met ingebouwde douchebak zal in de regel duurder zijn dan een opbouw douchebak. Ook het ene materiaal is duurder dan het andere. Zodra wij meer informatie over uw douchebak en wensen  hebben ontvangen, kunnen wij in overleg met de loodgieter een inschatting maken van de kosten. 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot