Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Expansievat

Expansievat kapot

Een expansievat is een drukvat dat dient voor het beperken van drukveranderingen in een met vloeistof gevuld systeem. In een expansievat bevinden zich twee compartimenten, gescheiden door middel van een membraan. Uw expansievat is kapot, wat moet er nu gebeuren? Het komt soms wel eens voor dat het expansievat lekt. U kunt met een makkelijke manier uitvinden of er een lek in he expansievat zit. Als dat zo is moet u hem veranderen. U kunt met een hard voorwerp tikken op de bovenkant van het vat. Je kan bijvoorbeeld een ring gebruiken. U moet dan een geluid horen dat doffer klinkt dan als je op de onderkant met hetzelfde voorwerp tikt. Een deel van het vat is gevuld met water, dat deel moet dus anders klinken dan het andere deel aangezien dat deel gevuld is met gas. Als u ongeveer hetzelfde geluid hoort is er een grote kans op een membraan lek. Weet u niet zeker wat het is? Neem dan contact op met een vakman. Die zullen alles goed controleren. Maak je iets kapot doordat je het zelf probeert ben je namelijk helaas niet verzekerd. We leveren en plaatsen expansievaten van de volgende merken: Reflex & Flamco

Merk_FlamcoMerk_reflex


Wat voor expansievat moet u kiezen?

Om te bepalen wat voor soort geschikt is voor u cv-installatie, moet u rekening houden met de volgende factoren:

Het vermogen van de cv-ketel: Hoe hoger het vermogen is van je cv-ketel, hoe groter ook de inhoud moet zijn van je expansievat.
Statische hoogte: Dit is de hoogste van de installatie gemeten vanaf de cv-ketel tot aan de hoogste radiator in je huis.
De voordruk: Afhankelijk van de cv-installatie zal er een voordruk van 0,5 of 1 bar nodig zijn.

De meest voorkomende expansievaten bij een gemiddelde woning zijn de expansievaten tussen de 18 en 35 liter, met een druk van 0,5 of 1 bar.
 
 Expansievat_rood
 

Hoeveel liter moet een expansievat zijn?

Dat kan variëren van 20 kW tot 50 kW. Hoe hoger het vermogen van je cv-ketel, hoe groter de inhoud van je expansievat moet zijn. Heb je een ketel met een vermogen van 20 kilowatt en hangt je hoogste radiator 7 m boven de ketel, dan heb je een expansievat nodig van 18 liter met een voordruk van 1 bar. Een expansievat heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 7 jaar.

Expansievat ontluchten

Aan het expansievat is een ontluchtingskraan bevestigd. Die kan je gebruiken om het te ontluchten. Als je de centrale verwarming weer een schone lei wil geven is het dus handig om ook het expansievat te ontluchten. Door het ontluchten zal het rendement weer als vanouds zijn en kan je daar enkele euro’s mee besparen op je energierekening. Daarnaast is het ook fijner want je hebt minder geknal in je huis van de leidingen. Wat wel handig is, is om aan het begin het expansievat af te koppelen en dat kan je bijvoorbeeld doen door een afsluitkraan die stopt. Zo kan je makkelijker het vat ontluchten. Wij als loodgieter.nl helpen u graag met deze problemen.

Kosten expansievat vervangen

Hieronder staat het linkje van al onze tarieven: https://www.loodgieter.nl/tarieven

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot