Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Alternatief CV ketel

Veel woningen in Nederland worden warm gehouden door een cv-ketel op gas. Maar het is het doel van de Nederlandse overheid om het gasverbruik de komende jaren te verminderen en zelfs helemaal van het gas af te gaan. Als u nu nog een recente cv-ketel op gas hebt, dan kan deze heus nog wel de levensduur uitzingen, maar moet u de cv-ketel vervangen, dan kunt u een alternatief voor de cv-ketel overwegen. U bent dan voorbereid op een gasloze toekomst en de meeste alternatieven zijn ook veel milieuvriendelijker en zuiniger. Hierdoor bent u niet alleen ecologisch verantwoord bezig, maar kunt u ook flink besparen op de energiekosten. Wat is een goed alternatief voor een verwarmingsketel?

Elektrische cv-ketel


Met een elektrische cv-ketel bent u wel van het gas af, maar is een elektrische cv-ketel wel rendabel genoeg? En kunt u met een elektrische cv-ketel ook besparen op de energiekosten? Hoewel een elektrische cv-ketel in aanschaf misschien wat goedkoper is dan andere alternatieven, is het verbruik zeker niet altijd goedkoper. Sterker nog, de verbruikskosten zullen naar alle waarschijnlijkheid stijgen, want ook elektriciteit is momenteel duur. Een voordeel van een elektrische cv-ketel is wel dat er geen gasafvoer nodig is en geen gastoevoer. Wilt een elektrische cv-ketel rendabel krijgen, dan is dit eigenlijk alleen te doen in combinatie met zonnepanelen of een warmtepomp.

Warmtepomp


Een warmtepomp kan een goed alternatief voor een cv-ketel zijn. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zo kunnen warmtepompen energie halen uit de lucht, uit het grondwater of aardwarmte. Een warmtepomp die haar energie uit de lucht haalt is het goedkoopste in aanschaf. Warmtepompen gebruiken nog wel een stukje elektriciteit, dus helemaal van fossiele brandstoffen bent u niet af. Maar u bent wel flink op weg. U bespaart sowieso erg veel op de energiekosten, omdat de energie uit natuurlijke bronnen wordt gehaald. Tevens houdt u ook rekening met het milieu, want u bespaart ook erg veel CO². Met een warmtepomp is het ook mogelijk om zomers het huis te verkoelen. Dit kan ten opzichte van een airconditioning een enorme besparing opleveren. Let er wel op dat u alleen het beste rendement met een warmtepomp bereikt, wanneer de woning goed is geïsoleerd. De aanschafprijs kan wel hoog zijn, zo tussen de € 4.000,- tot € 25.000,-. Dit is afhankelijk van welk type warmtepomp u aanschaft. Wilt u besparen op de aanschafkosten, dan kunt u ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die werkt in combinatie met de bestaande cv-ketel. De warmtepomp verwarmt op goedkope wijze de woning en de cv-ketel voorziet de woning van warm leidingwater. Een hybride warmtepomp is geen volwaardig alternatief, maar u kunt hiermee wel flink besparen op de aanschafkosten van een warmtepomp.

Zonneboiler


De zonneboiler, ook wel zonnecollector genoemd is een zeer goed alternatief voor een cv-ketel. De zonnecollectoren worden op het dak geplaatst en vangen het zonlicht op. Via een buizensysteem dat naar een buffervat loopt wordt het water verwarmd. Maar een zonneboiler is enkel een goed alternatief in de periode van april t/m september. Het water zal dan geheel opgewarmd kunnen worden door de zonneboiler, omdat er in deze periode voldoende zon is. In de wintermaanden is de zonneboiler geen goed alternatief en heeft u een ander systeem nodig om het water te verwarmen. Ondanks dat, kunt u met een zonneboiler vooral in de zomermaanden tot wel de helft besparen op het energieverbruik voor warm water. 

Pelletketel


Een pelletketel werkt op pellets. Dit zijn houtstaafjes die bestaan uit geperste houtvezels, voornamelijk afkomstig van houtafval. In dit geval is het dus duurzaam dat er resthout voor wordt gebruikt. In tegenstelling tot een houtkachel, komt er bij het verbranden van houtpellets veel minder fijnstof vrij, dus is het beter voor het milieu. Ook is het veel schoner dan stoken op aardgas. Een pelletketel verbruikt overigens nog wel een beetje energie, want om de pellets te laten ontbranden is elektriciteit nodig. Dit zal overigens niet veel zijn. Een nadeel van een pelletketel is dat u grote balen met pellets moet inslaan om de ketel bij te vullen. Meestal wordt een pelletkachel gebruikt om één bepaalde ruimte te verwarmen. In dat geval is het geen volwaardig alternatief voor een cv-ketel. Wel zijn er tegenwoordig cv-pelletketels die u kunt aansluiten op de bestaande centrale verwarmingsinstallatie. 

Infraroodpanelen


Hoewel infraroodpanelen tegenwoordig erg populair zijn en veelvuldig gebruikt worden in woningen die van het gas af zijn, is het niet het meest optimale alternatief voor een verwarmingsketel. Infraroodpanelen zijn platte panelen die verkrijgbaar zijn in diverse maatvoeringen en die u ophangt op een specifieke locatie. Een infraroodpaneel verwarmt dus niet het hele huis, tenzij u overal in huis infraroodpanelen hangt. Dit kan ook, want het zijn fraaie en strakke modellen die niet veel ruimte in beslag nemen. En u kunt ze zelfs aan het plafond bevestigen. De warmte die van een infraroodpaneel afstraalt is te vergelijken met de zon die op uw huid valt. Het voordeel is dat u van het gas af bent en geen extra ruimte benodigd hebt. Een nadeel is dan weer dat infraroodpanelen vrij veel elektriciteit verbruiken. U zult met dit alternatief van een cv-ketel niet op de energiekosten besparen. 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot