Snel een Loodgieter nodig? Bel ons! 085-8770419
Nu bereikbaar!


Alternatief CV ketel

Veel woningen in Nederland worden warm gehouden door een cv ketel op gas. Maar het is het doel van de Nederlandse overheid om het gasverbruik de komende jaren te verminderen en zelfs helemaal van het gas af te gaan. Als je nu nog een recente cv ketel op gas hebt, dan kan deze heus nog wel de levensduur uitzingen, maar moet je je cv ketel vervangen, dan moet je toch eens nadenken over een alternatief voor cv ketel. Je bent dan voorbereid op de gasloze toekomst en de meeste alternatieven zijn ook veel milieuvriendelijker en zuiniger. Hierdoor ben je niet alleen niet ecologisch verantwoord bezig, maar kun je zelf ook flink besparen op je energiekosten. Wat is een goed alternatief voor je verwarmingsketel?

Elektrische cv ketel


Met een elektrische cv ketel ben je wel van het gas af, maar is een elektrische cv ketel wel rendabel genoeg? En kun je met een elektrische cv ketel ook besparen op je energiekosten? Hoewel een elektrische cv ketel in aanschaf misschien wat goedkoper is dan andere alternatieven, is het verbruik zeker niet goedkoper. Sterker nog je verbruikskosten zullen naar alle waarschijnlijkheid stijgen, want elektriciteit is momenteel duur. Dit kan in de toekomst veranderen, als de gasprijs ten opzichte van elektriciteit hoger gaat worden. Een voordeel van een elektrische cv ketel is dat je geen gasafvoer nodig hebt en geen gastoevoer. Wil je een elektrische cv ketel rendabel krijgen, dan is dit eigenlijk alleen te doen in combinatie met zonnepanelen of een warmtepomp.

Warmtepomp


Een warmtepomp kan een goed alternatief voor cv ketel zijn. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zo kunnen warmtepompen energie halen uit lucht, uit het grondwater of aardwarmte. Een warmtepomp die haar energie uit de lucht haalt is het goedkoopste in aanschaf. Warmtepompen gebruiken nog wel een stukje elektriciteit, dus helemaal van fossiele brandstoffen ben je niet af. Maar je bent wel flink op weg. Je bespaart sowieso erg veel op je energiekosten, omdat de energie uit natuurlijke bronnen wordt gehaald. Tevens houd je ook rekening met het milieu, want je bespaard ook erg veel CO². Met een warmtepomp is het ook mogelijk om zomers je huis te verkoelen. Hiermee kun je ten opzichte van een airconditioning enorm besparen. Let er wel op dat je het beste rendement met een warmtepomp bereikt, als je woning goed is geïsoleerd. De aanschafprijs kan wel hoog zijn, zo tussen de € 4.000,- tot € 25.000,-. Dit is afhankelijk van welk type warmtepomp je aanschaft. Wil je besparen op de aanschafkosten, dan kun je ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die werkt in combinatie met je bestaande cv ketel. De warmtepomp verwarmd op goedkope wijze je woning en je cv ketel voorziet je van warm leidingwater. Een hybride warmtepomp is geen volwaardig alternatief, maar je kunt hiermee wel flink besparen op de aanschafkosten van een warmtepomp.

Zonneboiler


De zonneboiler, ook wel zonnecollector genoemd is een zeer goed alternatief voor een cv ketel. De zonnecollectoren worden op het dak geplaatst en vangen het zonlicht op. Via een buizensysteem dat naar een buffervat loopt wordt het water verwarmd. Maar een zonneboiler is enkel een goed alternatief in de periode van april t/m september. Je water zal dan geheel opgewarmd kunnen worden door de zonneboiler, omdat er in deze periode voldoende zon is. In de wintermaanden is de zonneboiler geen goed alternatief en heb je een ander systeem nodig die dan het water kan verwarmen. Ondanks dat kun je met een zonneboiler vooral in de zomermaand tot wel de helft besparen op het energieverbruik voor warm water. 

Pelletketel


Een pelletketel werkt op pellets. Dit zijn houtstaafjes die bestaan uit geperste houtvezels, voornamelijk afkomstig van houtafval. In dit geval is het dus duurzaam dat er resthout voor wordt gebruikt. In tegenstelling tot een houtkachel, komt er bij het verbranden van houtpellets veel minder fijnstof vrij, dus is het beter voor het milieu. Ook is het veel schoner dan stoken op aardgas. Een pelletketel verbruikt overigens nog wel een beetje energie, want om de pellets te laten ontbranden is elektriciteit nodig. Dit zal overigens niet veel zijn. Een nadeel van een pelletketel is dat je grote balen met pellets moet inslaan om de ketel bij te vullen. Meestal wordt een pelletkachel gebruikt om één bepaalde ruimte te verwarmen. In dat geval is het geen volwaardig alternatief voor een cv ketel. Wel zijn er tegenwoordig cv pelletketels die je kunt aansluiten op je bestaande centrale verwarmingsinstallatie. Hiermee kun je een cv ketel wel goed mee vervangen. 

Infraroodpanelen


Hoewel infraroodpanelen tegenwoordig erg populair zijn en veelvuldig gebruikt worden in woningen die van het gas af zijn, is het niet het meest optimale alternatief voor je verwarmingsketel. Infraroodpanelen zijn platte panelen die verkrijgbaar zijn in diverse maatvoeringen en die je ophangt op een specifieke locatie. Een infraroodpaneel verwarmt dus niet het hele huis, tenzij je overal in huis infraroodpanelen hangt. Dit kan ook, want het zijn fraaie en strakke modellen die niet veel ruimte in beslag nemen. En je hangt ze ook aan het plafond. De warmte die van een infraroodpaneel afstraalt is te vergelijken met de zon die op je huid valt. Het voordeel is dat je van het gas af bent en geen extra ruimte benodigd hebt. Een nadeel is dan weer dat infraroodpanelen vrij veel elektriciteit verbruiken. Je zult met dit alternatief cv ketel niet op energiekosten besparen. 

Reviews

4.8

Lek in de wastafel bij badkamer. Lekt bij gebruik en geen gebruik
----


5

Lekkage opsporen. Indien er een lekdetectie zal moeten plaatsvinden, kunnen... lees meer
----
Loodgieter was binnen 2 uurtjes aanwezig en heeft de lekkage en de oorzaak...lees meer


5

Waakvlam geiser gaat steeds uit. Geiser is schoongemaakt maar waarschijnlijk... lees meer
----
Uiterst vriendelijk, zeer deskundig en behulpzaam. Snelle service tegen een...lees meer


4.8

Goede middag, wij hebben een druppende kraan in het WC fonteintje en krijgen... lees meer
----
Het probleem was snel en vakkundig verholpen en loodgieter Mike was erg...lees meer


5

Wasmachinekraan vervangen
----


4.3

Inbouw reservoir blijft doorlopen. Schwab PXL8155-1
----
Wel super snel allemaal, top