Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085-8770419
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
rating

CV Ketels

Hoeveel zuiniger is een nieuwe cv ketel?

Als je cv ketel al 15 jaar of ouder is, maar hij werkt nog prima, dan zul je niet snel de neiging hebben om deze te vervangen. Toch kan het verstandig zijn om een oudere cv ketel te vervangen. Het rendement bij oudere ketels is namelijk een stuk minder dan bij nieuwe ketels. Heb je een oude ketel, maar heb je er regelmatig problemen mee, zijn er vaak onderdelen stuk of warmt hij niet meer goed? Dan is de beslissing om een nieuwe cv ketel te laten installeren wat gemakkelijker. Maar hoeveel zuiniger is een nieuwe cv ketel en kun je de investering ook snel terugverdienen?
 

Redenen om je oude cv ketel te vervangen


Waarom zou je een cv ketel moeten vervangen? Het vervangen is sowieso nodig als je ketel de leeftijd van 15 jaar heeft bereikt. Dit is namelijk de gemiddelde levensduur van een cv ketel. Heb jij een oudere cv ketel en die doet het nog steeds, dan heb je geluk gehad dat je nog geen problemen hebt gehad, maar zuinig stoken doe je niet meer. Het rendement van cv ketels neemt vanaf een bepaalde leeftijd af en ze zullen minder efficiënter werken. Je cv ketel vervangen kan dus voor een flinke besparing op de energierekening zorgen. Wel kan dit afhankelijk zijn van welk soort cv ketel je aanschaft, maar alle nieuwere cv ketels zullen zuiniger zijn dan je huidige cv ketel. En natuurlijk bespaar je met het vervangen van je cv ketel op de onderhoudskosten. Een oude cv ketel loopt risico op kapotte onderdelen. Vooral als de cv ketel over de levensduur heen is, kan er regelmatig een onderdeel stuk gaan. Als je hier telkens flink voor moet betalen, dan lopen de onderhoudskosten voor je cv ketel enorm op. Met een nieuwe ketel heb je geen risico's meer op regelmatige storing of kapotte onderdelen, mits je de cv ketel wel goed onderhoud.

Welke cv ketel kun je het beste kiezen?


Oude conventionele cv ketels zijn in Nederland niet meer te koop. Deze ketels zijn niet zuinig genoeg en je zult er nauwelijks mee kunnen besparen. Grofweg heb je de keuze uit een combiketel en een condensatieketel. Dit zijn momenteel de meest populaire cv ketels, die efficiënter werken en waarmee je veel op energie kunt besparen. De combiketel, zoals de naam al zegt, combineert het verwarmen van je woning met het aanleveren van warm sanitair water. Je kiest daarvoor voor een solo combiketel, waarbij de ketel zorgt voor de centrale verwarming en daarnaast wordt er een boiler of een geiser geplaatst voor het warme water. Heb je behoefte aan direct warm water, kies dan voor een combiketel met ingebouwde boiler. Je hoeft niet meer te wachten op warm water en het bespaart je ook ruimte. De condensatieketel is de meeste zuinige cv ketel. Een deel van de uitgestoten gassen bestaat uit waterdamp. Deze waterdamp wordt bij een condensatieketel niet meer naar buiten gestoten, maar opnieuw gebruikt om het water opnieuw te verwarmen. Deze ketel wordt daarom ook wel een hoogrendementsketel genoemd.

In hoeveel tijd verdien je je nieuwe cv ketel terug?


De vraag ‘hoeveel zuiniger is een nieuwe cv ketel?’ hangt nauw samen met het feit in hoeveel tijd je de investering in de nieuwe cv ketel kunt terugverdienen. Bij de berekening van de terugverdientijd wordt ook meegenomen hoeveel je kunt besparen en dus hoe zuinig je cv ketel is. Heb je nog een oude gasketel, dan zal deze gemiddeld zo'n 35.000 kWh per jaar gebruiken. Laat je deze ketel vervangen door een condensatieketel, dan zal het gemiddelde jaarlijkse verbruik ongeveer 25.000 kWh per jaar zijn. De gemiddelde investering in een condensatieketel is € 5.000,- Met deze nieuwe condensatie ketel bespaar je jaarlijks 10.000 kWh. In geld uitgedrukt is dit ongeveer € 500,- per jaar dat je bespaard. Nu is het ook duidelijk in hoeveel jaar je de condensatieketel heb terugverdient, namelijk 10 jaar x € 500,- = € 5.000,-. Aangezien de condensatieketel zeker 15 jaar mee kan, is het na 10 jaar mogelijk om ook nog eens aan je condensatieketel te verdienen.


Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot