Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

CV onderhoud

De cv-ketel die in vele woningen hangt is een belangrijk onderdeel van de woning. Het centrale verwarmingssysteem bestaat uit de cv ketel zelf, maar ook alle leidingen, radiatoren en aansluitingen naar de waterleidingen en vloerverwarming. Ook de rookgasafvoer is een onderdeel van het centrale verwarmingssysteem. Centrale verwarming is dus een compleet systeem dat door de gehele woning loopt. Maar met zoveel onderdelen, kan centrale verwarming gevoelig zijn. Ten eerste voor storingen, maar ten tweede ook voor afname van capaciteit. Het gehele systeem moet namelijk wel efficiënt werken om te voorkomen dat je teveel en onnodige energie verspilt. Onderhoud van de centrale verwarming is daarom noodzakelijk.

Waarom is onderhoud zo belangrijk?

Waarom is het zo belangrijk om regelmatig onderhoud aan het centrale verwarmingssysteem te laten uitvoeren? Daar zijn verschillende redenen voor:

Voor een langere levensduur

De gemiddelde levensduur van een cv-ketel ligt rond de 15 jaar. Maar wil je die 15 jaar ook daadwerkelijk halen, dan is onderhoud van het centrale verwarmingssysteem nodig. Alleen zo kun je tijdig problemen voorkomen en onderdelen tijdig laten vervangen. Ook storingen aan de centrale verwarming kunnen zo voorkomen worden. Bij tijdig onderhoud kan je het risico op storingen flink verlagen. 

Besparen van energie

Als je een nieuwe cv ketel laat installeren, dan profiteer je van het volste rendement. Dit is terug te zien op je energierekening, waarmee je in de regel flink op kunt besparen. Maar het is algemeen bekend dat het rendement van de cv ketel na verloop van jaren afneemt. Hierdoor wordt de cv ketel minder effectief en zul je minder besparen dan je in het begin deed. Goed onderhoud kan dit voorkomen en daardoor blijft de centrale verwarming efficiënt draaien met nauwelijks rendementsverlies.

Voor de veiligheid

Onderhoud is van essentieel belang om de centrale verwarming veilig te houden. Cv-ketels werken in de regel op gas. De gassen die vrijkomen worden via de rookgasafvoer afgevoerd naar buiten. Als er een probleem is met de rookgasafvoer, bijvoorbeeld door beschadiging, dan is er kans dat de rookgassen niet naar buiten afgevoerd worden, maar de woning in komen. Rookgassen bestaan uit koolmonoxide en kooldioxide, wat uitermate gevaarlijk is voor de gezondheid.

Is onderhoud verplicht?


In Nederland zijn huishoudens niet verplicht om een centrale verwarming om de zoveel tijd te laten onderhouden. Al is dit natuurlijk wel aan te raden, maar er is geen wettelijke verplichting voor. Wel kan het zijn dat verzekeringsmaatschappijen eisen stellen aan hun klanten. Zo kan een verzekeringsmaatschappij onderhoud en controle van de centrale verwarming verplicht stellen om iemand te verzekeren. In België daarentegen is onderhoud en controle wel wettelijk verplicht. Een centraal verwarmingssysteem dat werkt op gas moet in België tweejaarlijks worden onderhouden en een centrale verwarming op een andere vast brandstof zoals olie, ieder jaar. Hiervoor zijn er in België erkende installateurs aangesteld die na keuring een attest uitschrijven. 

Hoe gaat onderhoud van een centraal verwarmingssysteem?


Bij een onderhoudsbeurt zal de installateur de cv-ketel geheel reinigen, evenals de brander. Bij een zeer uitgebreide onderhoudsbeurt kan ook de schoorsteen bij de reiniging meegenomen worden. Verder bestaat onderhoud vooral ook uit veel controles. Het rookgas wordt bijvoorbeeld gecontroleerd op de waarden van koolmonoxide, kooldioxide en zuurstof. Verder wordt de rookgasafvoer gecontroleerd en bij eventuele schade vervangen. Vervolgens zal de installateur de gehele ketel goed afstellen, zodat deze optimaal rendement behoudt. Zijn er onderdelen stuk, dan zal de installateur deze vervangen. 

Een onderhoudscontract


Dikwijls zal het onderhoud van de centrale verwarming vergeten worden. Het is misschien verstandig om een onderhoudscontract bij een installateur af te sluiten. Je hoeft dan zelf niet in de gaten te houden wanneer het tijd voor onderhoud is. De installateur zal dan contact opnemen. Een voordeel is ook dat afhankelijk van het type abonnement, je de te vervangen onderdelen niet altijd hoeft te betalen. Dit zit bij het onderhoudscontract in. Een onderhoudscontract kan op termijn daarom voordeliger zijn dan wanneer je zelf een installateur periodiek langs laat komen.

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot