Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085-8770419
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
rating

Onderhoud cv-ketel

Waarom onderhoud aan je cv-ketel?


De gemiddelde leeftijd van een cv-ketel ligt rond de 15 jaar. In die 15 jaar wil je natuurlijk zo min mogelijk problemen met je cv-ketel hebben.
Normaal gesproken heb je amper in de gaten dat de cv-ketel elke dag “aan het werk” is voor je. Elke keer dat je warm water gebruikt in de douche en vaak ook in de keuken, komt de cv-ketel in werking om het water te verwarmen. En in de winter is de cv ketel ook nog eens actief om je woning te verwarmen.
De reden dat je onderhoud aan je cv-ketel moet laten uitvoeren is in eerste instantie om preventief storingen te voorkomen. Storingen aan je cv-ketel komen altijd op het verkeerde moment. Of vlak voor het weekend, zodat je met hogere kosten zit omdat het weekendtarief om de hoek komt kijken, of bijvoorbeeld vlak voor de Kerst, zodat je tijdens de Kerstdagen zonder verwarming zit. Dit is natuurlijk voor niemand leuk. Preventief onderhoud verlengt de levensduur van je cv-ketel.
Verder is het natuurlijk erg belangrijk dat de cv-ketel nog goed werkt qua verbranding en is het van groot belang dat er nog voldoende water in het systeem zit. Als de verbranding niet meer goed is, kan het zo zijn dat de cv-ketel minder zuinig brandt, waardoor je meer gas verbruikt. Als er niet voldoende water in het systeem zit, kan het zo zijn dat de ketel door zijn laagwaterdrukbeveiliging op storing gaat.
Het derde belangrijke punt waarom je onderhoud aan je cv ketel moet laten uitvoeren is natuurlijk veiligheid. Je cv ketel brandt natuurlijk op gas, verbruikt stroom en zit normaal gesproken aangesloten op de waterleiding. Dit zijn 3 dingen die bij nalatigheid van onderhoud kunnen leiden tot brandgevaar, kortsluiting of overstroming, waarbij de schade erg groot kan zijn aan je huis en persoonlijke bezittingen.
Onze loodgieters voeren onderhoud uit aan alle merken cv ketels. Denk hierbij aan Nefit, Intergas, Remeha, Vaillant, AWB, Atag enz.
 

Werkzaamheden onderhoud


Bij het onderhoud wordt de cv-ketel grondig nagekeken en volgens de voorschriften van de fabrikant onderhouden. Vaak houdt dit in dat de verbrandingsruimte goed moet worden gereinigd. Bij de cv ketels van de laatste jaren is 95% van de cv ketels een HR (hoog Rendement) ketel. Dat betekent dat er condenswater ontstaat bij de verbranding en zal de condensbak dus ook goed gereinigd moeten worden, evenals de sifon die hierbij hoort. Bij de meeste cv ketels waarbij de branderruimte is geopend voor het onderhoud, zal ook de branderpakking vervangen moeten worden. Dit is per merk en type wel verschillend.
Als de cv-ketel weer in elkaar is gezet nadat alles gereinigd is, zal de ketel weer in werking worden gesteld. Hierbij zullen een aantal metingen gedaan moeten worden. Dit kan de branderdruk zijn, gasvoordruk (statisch en dynamisch), de gasluchtverhouding van de verbranding, de ionisatiestroom die over de ontstekingspen loopt (weet je gelijk of deze nog naar behoren werkt) en natuurlijk de waterdruk die uit de kraan komt. Deze hoeveelheid zal aan de eisen van de ketel moeten voldoen met een x-aantal liters per minuut.
 

Kosten onderhoud


Normaal gesproken zou het onderhoud in een uur geklaard moeten kunnen zijn. Echter als de cv ketel mankementen vertoont, of dusdanig vervuild is, kan deze tijd wat langer zijn.
Verder bijkomende kosten zijn de pakkingen die met het onderhoud vervangen moeten worden. Dit is ook per merk en type verschillen. Bij sommige merken, zoals bijvoorbeeld Remeha, hanteren ze verschillende pakkingsets bij het onderhoud. Dit heeft ermee te maken dat bij het eerste onderhoud, dat normaal gesproken na 2 jaar hoort plaats te vinden, er dan minder slijtage van pakkingen en onderdelen heeft plaatsgevonden dan over 2 of 4 jaar jaar later. Vervelende bijkomstigheid is dat de kosten van de onderhoudsset bovenop de onderhoudskosten komen. Onderhoudsset A zal rond de €20,00 euro kosten, terwijl onderhoudsset B het dubbele van onderhoudset A kost en met klap op de vuurpijl onderhoudset C, die weer bijna het dubbele van onderhoudsset C kost, rond de €80,00

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot