Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Onderhoud cv-ketel


Waarom een periodieke onderhoudsbeurt?

Tijdens een periodieke onderhoudsbeurt wordt de cv-ketel helemaal schoongemaakt, nagekeken en opnieuw afgesteld. Gebreken die dan worden geconstateerd worden hersteld en de defecte onderdelen worden vervangen.

Periodiek onderhoud aan de cv-ketel verdient zichzelf terug. Het scheelt aanmerkelijk stookkosten als een ketel goed is afgesteld. De kans op een storing aan de cv-ketel wordt kleiner en de levensduur wordt verlengd.


Garantie

Het kunnen aantonen van het uitgevoerde periodiek onderhoud aan de cv-ketel is ook belangrijk om aanspraak te kunnen maken op de fabrieksgarantie. U kunt de voorwaarden van de fabrieksgarantie nalezen in de bijgeleverde garantievoorwaarden van de leverancier van uw cv-ketel.

Periodiek onderhoud wordt ook door sommige brand- en opstalverzekering verplicht gesteld. Bij het eventueel claimen van brandschade, dient u te kunnen aantonen dat de cv-ketel het onderhoud op tijd heeft plaatsgevonden.


Hoe vaak een onderhoudsbeurt aan de cv-ketel?

Het advies is om een periodieke onderhoudsbeurt aan een gesloten cv-ketel tenminste elke twee jaar te laten uitvoeren.

Heeft u nog een oudere open cv-ketel in de woning, dan adviseert Loodgieter.nl elk jaar een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren.


Verschil open en gesloten cv-ketel

Bij een open cv-ketel wordt de benodigde lucht gehaald uit de opstellingsruimte. Bij deze ketels is altijd extra ventilatie nodig.

Een gesloten cv-ketel haalt de benodigde lucht van buiten de woning, meestal door middel van de gecombineerde af- en luchttoevoer van de rookgassen en is een stuk veiliger.

Open cv-ketels worden tegenwoordig haast niet meer geplaatst, maar komen nog wel voor in oudere woningen. Wij adviseren om bij een open cv-ketel altijd een koolmonoxidemelder te plaatsen. Ook bij een gesloten cv-ketel is het voor de veiligheid zeker geen overbodige luxe.


Wat houdt een onderhoudsbeurt precies in?

De installateur controleert als eerste de werking van de cv-ketel, daarna worden de prestaties en de uitstoot nagemeten. Indien nodig zal de installatie bijgevuld en ontlucht worden. De brander en andere componenten van de cv-ketel worden schoongemaakt, indien nodig wordt de bijbehorende pakkingen vervangen en zal de installateur de cv-ketel toetsen op de verplichte veiligheidseisen. Denk hierbij aan controle van de gasaansluiting, afvoerkanaal en beveiligingen. Afsluitend zal er doorgaans een rookgasanalyse plaatsvinden.

De installateur zal tijdens de onderhoudsbeurt extra aandacht besteden aan;

Het expansievat, dient ervoor om de druk op te vangen als het water in de installatie wordt verwarmd. Als water wordt verwarmd, zet dit uit en het expansievat vangt dit drukverschil op. Als het expansievat defect is, zal de druk in het cv-systeem fluctueren en tot boven de 3 Bar op kunnen lopen. Ook zal u merken dat tijdens het bijvullen van de cv-ketel de druk heel snel oploopt. Moet de cv-ketel meer dan 1 of 2 keer per jaar bijgevuld worden, dan zit er waarschijnlijk ergens een kleine lekkage of zal het expansievat defect zijn. Vul de cv-ketel nooit verder bij dan maximaal 2 Bar. Constateert de installateur een defect aan het expansievat, dan zal deze gelijk vervangen worden.

Het overdrukventiel dient als extra opvang wanneer de druk in de cv-installatie te hoog oploopt of te ver wordt bijgevuld. Als de druk boven de 3 Bar oploopt, zal het overstortventiel het water lozen. Dit kan in de afvoer zijn, dan ziet u het niet of gewoon onder het overstortventiel zelf. Vaak zal het overstortventiel blijven lekken als het eenmaal open is geweest en het advies is dan ook om de overstort altijd te vervangen als het expansievat ook vervangen wordt. De installateur kijkt vooral naar watersporen rond het overdrukventiel om dit te kunnen constateren.

Rookgassen, worden tijdens de onderhoudsbeurt gemeten om na te zien of de verbranding optimaal is.


Wat kost een periodieke onderhoudsbeurt aan de cv-ketel?


Het onderhoud van de cv-ketel wordt door onze installateurs uitgevoerd volgens de strenge richtlijnen en gestelde eisen. U moet er immers op kunnen vertrouwen dat de cv-ketel blijft werken zoals gewenst: zuinig, stil en moeiteloos het juiste comfort leverend. Voor de kosten van een onderhoudsbeurt hanteren wij vaste tarieven van de voorrijkosten en arbeid. Eventueel te vervangen onderdelen vallen buiten het vaste tarief en zullen berekend worden of vallen nog onder de garantie. Een onderhoudsbeurt zal over het algemeen binnen het uur worden uitgevoerd, is er bijvoorbeeld achterstallig onderhoud dan kan er meerwerk worden berekend.

Om een afspraak te maken voor de periodieke onderhoudsbeurt kunt u het contactformulier invullen of telefonisch contact opnemen op 085-8770419. Graag ontvangen wij van u wat meer informatie over de ketel, zoals merk, bouwjaar en eventuele mankementen.
  

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot