Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Centrale afzuiging

Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw werden steeds meer woningen uitgerust met een centraal afzuigsysteem, ook wel mechanische ventilatie genoemd. Reden hiervoor was dat de woningen steeds beter geïsoleerd werden en natuurlijke ventilatie vaak niet meer aanwezig was. De frisse lucht kan de woning niet meer binnenkomen, maar de vervuilde lucht kan de woning ook niet uit. De centrale afzuiging zorgt hier juist voor, waardoor er ook in een goed geïsoleerde woning een constante luchtstroom in stand blijft. Hiermee wordt een gezond binnenklimaat gecreëerd. Maar na verloop van jaren kan de centrale afzuiging vervangen een noodzaak zijn.

Vervangen van het centraal afzuigsysteem

De hoofdreden om de mechanische ventilatie te vervangen is dat een dergelijk systeem maar een levensduur heeft van ongeveer 15 jaar. Veel oudere woningen zijn nog uitgerust met een centrale afzuiging die al ruim over die levensduur heen is. Oudere systemen kunnen problemen krijgen met de ventilatie-unit. De ventilator in de unit kan uit balans raken en dit geeft problemen, zoals geluidsoverlast en een inefficiëntere werking. Reden genoeg om toch eens na te kijken hoe oud de centrale afzuiging in de woning nou eigenlijk is. Hoewel het soms kan lijken dat het systeem nog perfect werkt, kan dit bedrieglijk zijn en is het niet eens opgemerkt dat de centrale afzuiging inmiddels niet meer rendabel werkt.


De nadelen van een verouderde centrale afzuiging?

Een van de gevolgen van het niet tijdig vervangen van de centrale afzuiging, is een verhoogd energieverbruik. Een centrale afzuiging van het oudere type verbruikt vele malen meer energie dan de nieuwere generatie afzuigsystemen. Waarschijnlijk verbruikt u al jarenlang veel meer energie dan eigenlijk nodig is. Gemiddeld zal een oude centrale afzuiging ongeveer 300 kWh verbruiken, terwijl het verbruik bij een nieuw systeem rond de 70 kWh ligt. Alleen al om het zogenaamde 'sluipverbruik' te voorkomen, is dit al een goede reden om de centrale afzuiging te vervangen. Doordat de ventilatie unit niet meer stabiel is, kan er ook geluidsoverlast ontstaan. Een oude centrale afzuiging zal gemiddeld een 65 Decibel aan geluid produceren, terwijl een nieuwe centrale afzuiging rond de 30 Decibel produceert. Een nieuw afzuigsysteem vermindert het geluidsniveau dus met meer dan de helft.


Voordelen van een nieuwe centrale afzuiging

Wanneer de mechanische ventilatie vervangen moet worden, dan zijn er tegenwoordig mogelijkheden om het systeem uit te breiden met diverse gadgets. Denk bijvoorbeeld aan sensoren of een afstandsbediening met meerdere functies. Sensoren kunnen de luchtwaardes en vochtwaardes in de woning meten en het systeem daarop nauwkeurig laten aanpassen. Hierdoor is er voortdurend een goed binnenklimaat, zonder daar zelf allerlei handelingen voor te hoeven uitvoeren. De moderne techniek doet zijn werk. Uiteraard is een afstandsbediening bij een moderne centrale afzuiging tegenwoordig de standaard. Hiermee kan naar wens de opties worden aangepast. Bijkomend voordeel is dat moderne afzuigsystemen veel minder ruimte vragen. De centrale afzuiging is dus veel compacter en dat zal het plaatsen vergemakkelijken en is ruimtebesparend.

Onderhoud aan het centrale afzuigsysteem

Om het ventilatiesysteem en de kwaliteit van de lucht in huis goed te houden, is het verstandig om periodiek onderhoud te laten uitvoeren. Dit kan veelal gecombineerd worden met de onderhoudsbeurt van de cv-ketel., dit scheelt weer in de kosten. Zelf kunt u tussentijds de ventilatieroosters en ventielen schoonhouden en eventuele filters reinigen of vervangen.
Wilt u een afspraak maken met één van onze loodgieters voor vervanging, reparatie of onderhoud van de centrale afzuiging? Vul dan ons contactformulier in en dan nemen wij snel contact met u op. Bellen kan natuurlijk ook via 085-0197167.


Momenteel kunnen wij u alleen in de regio's Haarlem/ Zaandam/ Amsterdam/ Almere en Utrecht van deze dienst voorzien.

 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot