Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
 • Erkende loodgieters
 • 98% binnen 24u
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Slechts €29,95- voorrijkosten
 • Loodgieter uit uw omgeving
 • Vast ontstoppingstarief
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Waterontharder

Hoe koopt u de beste waterontharder

Waterontharder kopen? Lees eerst dit stuk voordat u overgaat tot het aanschaffen van een waterontharder. Er gaan namelijk voldoende fabels rond over waterontharders en er is een hoop te kiezen. Zorg eerst dat u zich goed inleest.
Via Loodgieter.nl kunt u een afspraak maken voor een kosteloos adviesgesprek. Na dit gesprek bieden wij u de waterontharder aan die bij uw eisen en wensen past.

Waterontharder waterontkalker

Goedkoop is echt duurkoop

Goedkope waterontharders, het klinkt allemaal fantastisch maar is dat ook echt zo?
Nee! Waterontharders onder de € 1000,00 is echt duurkoop!

In bijna alle gevallen betreft het een Chinees product.
Aan de buitenkant ziet het er allemaal bijna hetzelfde uit. Echter, de materialen die worden gebruikt zijn van matige kwaliteit. De capaciteit (aantal liters hars) is vaak te klein. De techniek die gebruikt wordt is het grootste verschil.

Het hart van elke waterontharder is de klep en de besturing. In goedkope waterontharders wordt een klep gebruikt met veel mechanische onderdelen. Dit geeft de volgende nadelen:
·         Een hoge slijtage
·         Korte levensduur
·         Veel geluid tijdens het regenereren

Andere nadelen zijn:
·         Drukverlies (0,3-0,4 bar), vanwege een kleine doorlaat
·         Veel verbruik van zout en spoelwater
·         Geen bacteriologische spoeling, bron voor legionella
·         Onderhoudsvrije waterontharders bestaan niet, bron voor legionella

Energie besparen en milieuvriendelijk zijn de toverwoorden, alles moet energiezuiniger en milieuvriendelijker. Na zonne-energie en warmtepompen is er nog een heel interessant, opkomend product op de markt, de waterontharder.
Is dit echt een wondermiddel of is de waterontharder een fabel. Loodgieter.nl dook voor u in de informatie en vat alles voor u samen. Daarnaast berekenen wij voor u de terugverdientijd van een waterontharder. Deze is namelijk veel gunstiger dan bijvoorbeeld zonnepanelen!

Wat is hardheid van water?

Water bestaat uit diverse bestandsdelen, zoals onder andere: magnesium, calcium, kalium, nitraat, sulfaat, chloride en waterstofcarbonaat. Vrees niet, dit zijn zulke kleine bestandsdelen, daar heeft u geen last van wanneer u het drinkt. De kwaliteit van leidingwater in Nederland is dermate hoog dat uit bij ons uit de kraan kunt drinken. Dit in tegenstelling tot andere landen, waar bijvoorbeeld het bestandsdeel chloride veel hoger ligt en u daardoor ziek kunt worden, wanneer u bijvoorbeeld tijdens uw vakantie water uit de kraan drinkt (voornamelijk omdat u het niet gewend bent).
 
De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid kalk in het water. Om deze hardheid te duiden worden de afkorting DH gebruikt. Deze staat voor Duitse Hardheid. Hoe harder het water, hoe hoger de DH. Ter indicatie:
 • 0-4,2 DH: zeer zacht water
 • 4,3-8,2 DH: licht hard water (kalkafzetting)
 • 8,3-12,5 DH: gemiddeld hard water (onherstelbare schade aan apparaten)
 • 12,6-18,1 DH: hard water
 • 18,1 en hoger DH: zeer hard water

DH hardheid per provincie

Hoewel de hardheid van het leidingwater per plaats kan verschillen, zijn dit ongeveer de gemiddelden per provincie:
Drenthe:                             7,0
Flevoland:                          6,0
Friesland:                           8,4
Gelderland:                        Grote verschillen tussen 2,0 en 12,0
Groningen:                         9,5
Limburg:                             7,5
Noord-Brabant:                  8,0
Noord-Holland:                  8,1
Overijssel:                         Grote verschillen tussen 5,0 en 15,0
Utrecht:                              6,1
Zeeland:                            Grote verschillen tussen 7,0 en 15,0
Zuid-Holland:                     7,6
 
Kalkafzetting ontstaat al vanaf een DH van 2,5!

Nadelen van hard water

Hard water heeft enkele nadelen. Het meest bekende en ook zichtbare nadeel is kalkvorming. Kalk zet zich vooral af op kranen, tegels en douchewanden. Maar daarnaast komt kalk ook in huishoudelijke apparatuur, zoals de vaat- en wasmachine, cv-ketel, waterkoker en het koffiezetapparaat. Op de warmtewisselaars van de water verbruikende apparatuur ontstaat kalksteen, dit kan de levensduur van de water verbruikende apparatuur aanzienlijk verminderen. Apparatuur zal niet warm genoeg worden, waardoor er meer energie gevraagd wordt en u dus niet energiezuinig meer bent en een hogere energierekening zult krijgen. Met hard water kan zeep minder hard schuimen. Dit houdt in dat u meer zeep nodig heeft, wat ook zeker niet bevorderlijk voor het milieu is, voor uw kleding en uw huid. Sowieso is hard water slecht voor de huid en lijkt er zelfs een verband te bestaan tussen hard water en eczeem.

 

Wat is een waterontharder?

Een oplossing om hard water thuis tegen te gaan is het plaatsen van een waterontharder. Een waterontharder is een apparaat dat wordt geïnstalleerd op de plek waar de waterleiding de woning binnenkomt. Dit zal in de meeste gevallen de meterkast zijn. Hard water wat via de waterleiding de ontharder instroomt wordt hier door middel van ionenuitwisseling weer zacht gemaakt. Tijdens dit proces zal calcium en magnesium uit het water gehaald worden. Calcium en magnesium worden vervangen door natrium, hierdoor blijft de pH-waarde van het water neutraal. Vervolgens zal het zachte water de ontharder weer verlaten en naar de waterleidingen door het huis stromen. U bent zo verzekerd dat er geen hard water meer uit uw kraan komt, waardoor u nooit meer hoeft te ontkalken.

Waterontharder vergeleken

Hoe werkt een waterontharder?

Het proces waarin hard water tot zacht water gemaakt wordt heet ionenuitwisseling. Het doel hiervan is om magnesium en calcium uit het water te halen. In de ontharder zit een harsfilter, een reservoir dat gevuld is met harsbolletjes. Het harde water stroomt door de harsfilter en komt in aanraking met de harsbolletjes. Er vindt dan een chemisch proces plaats. Hierbij scheiden de harsbolletjes natriumionen af die de calcium- en magnesiumionen uit het water opnemen. Zodra het water uit de filter komt is het ontdaan van calcium en magnesium, want deze hechten zich nu aan de harsbolletjes. Het water is nu zacht en kan doorstromen naar de leidingen in de woning.

De voordelen van een waterontharder

• Huishoudelijke apparatuur, zoals vaat- en wasmachine, een waterkoker, koffiezetapparaat hebben geen last meer van overmatige kalkvorming. Hiermee wordt de levensduur van deze huishoudelijk apparatuur verlengt en heb je minder onderhoudskosten.
• Doordat kalk zich niet meer in huishoudelijke apparatuur afzet, werkt uw huishoudelijke apparatuur ook veel efficiënter. Het stroomverbruik zal omlaag gaan, waardoor u een flinke besparing kunt bereiken.
• U hoeft niet uren meer te boenen op kranen, tegels en douchewanden, want kalk zal zich daar niet meer of in ieder geval in veel mindere mate op afzetten.
• Besparing op het stroomverbruik en het verbruik van minder zeep is vele malen beter voor het milieu.
• In de wasmachine zult u minder zeep nodig hebben, wat goed is voor de wasmachine zelf, maar ook voor het milieu.
• Minder kalkvorming is ook goed voor huid en haar. Daarnaast zult u ook minder shampoo hoeven te gebruiken, wat ook goed voor uw haar is.
• Het ontkalken van water zal ook de smaak van het water verbeteren. Uiteraard valt over smaak niet te twisten.

Keurmark waterkwaliteit    Waterkwaliteits_keurmerk  Verstandig omgaan met water   milieuvriendelijk


De nadelen van een waterontharder


• Een nadeel dat mensen kan afschrikken om een waterontharder aan te schaffen is de prijs. Hoewel er verschillende modellen zijn, moet u toch rekening houden, dat de aanschaf  van het goedkoopste model al rond de €1300 ligt.  Zoals eerder besproken verdient u dit wel eenvoudig en snel terug.
• Zodra het water de woning inkomt, gaat het eerst de ontharder in. Dit geeft drukverlies! Echter geven de modellen waar Loodgieter.nl mee werkt maar een drukverlies van maximaal 0,1 bar! U behoudt hierdoor het comfort in de badkamer.
• Tijdens het regenereren zal het water en zout afgevoerd moeten worden. Er moet dus altijd een afvoer naar het riool in de buurt zijn.
• Er moet gemiddeld 1 x per kwartaal  regeneratiezout worden toegevoegd. E.e.a. is afhankelijk van het waterverbruik en de hardheid van het water. Gemiddeld is het verbruik 25 kg per persoon per jaar. Het zout is te koop in zakken van 10 kg, 15 kg en 25 kg.

Wat is de terugverdientijd op mijn investering


Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat als u €100,- per week aan boodschappen uitgeeft, daar gemiddeld €15,- aan schoonmaakmiddelen e.d. bijzit. Een besparing van 75% is dan €11,25 per week, dus meer dan €500,- per jaar.

In de besparingsberekening zijn ook de volgende punten meegenomen:
 • De levensduur van uw water verbruikende apparaten en sanitair wordt verlengd
 • U heeft daardoor minder onderhoudskosten
 • Het verbruik van wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en doucheproducten worden met 60-75% gereduceerd
 • Door het voorkomen van kalksteen (werkt isolerend) op de warmtewisselaars van de water verbruikende apparaten, bespaart u 8 tot 10% energie
De totale jaarlijkse besparing is € 650,00
Uitgaande van een gemiddelde aanschaf van € 1.800,00 (incl. BTW en plaatsing), een levensduur van 40 jaar met tweejaarlijks onderhoud en de jaarlijkse kosten van € 86,- per jaar,
is de gemiddelde terugverdientijd tussen de 3 en de 6 jaar.
E.e.a. is afhankelijk van uw gezinssituatie.
Wel is duidelijk dat de terugverdientijd van een waterontharder veel gunstiger is dan die van zonnepanelen!

 

Wat is regenereren (spoelen)

Een zeer belangrijk aspect is het regenereren van een waterontharder. De harsbolletjes zullen na verloop van tijd verzadigd zijn door de opgenomen calcium en magnesium. De harsbolletjes moeten dan grondig worden gereinigd. Dit wordt ook wel regenereren genoemd. Hiervoor is onthardingszout, oftewel regeneratiezout nodig. Dit onthardingszout moet u zelf regelmatig bijvullen in het reservoir van de waterontharder. Afhankelijk van het model van uw waterontharder, zal het apparaat gaan regenereren op het moment dat er een bepaalde hoeveelheid water is verbruikt, of hij regenereert op een vooraf ingesteld tijdstip. De laatste optie is het meest gunstigst. Daarmee vindt namelijk alleen regeneratie plaats als het ook nodig is. Hierdoor verspilt u geen water en zout en hoeft u minder vaak onthardingszout toe te voegen.

Wat voor onderhoud heeft de waterontharder nodig?

Elk apparaat wat dagelijks wordt gebruikt heeft onderhoud nodig. Dit geldt dus ook voor een waterontharder. Uw drinkwater gaat namelijk eerst door de waterontharder. Wanneer er geen onderhoud wordt uitgevoerd aan een waterontharder kan de harsfilter een bron worden van legionella.
Bedrijven die onderhoudsvrije waterontharders in de markt zetten, zijn een groot risico voor uw gezondheid. Er zijn waterontharders die jaarlijks en tweejaarlijks (om het jaar) onderhoud nodig hebben. Dit heeft te maken met de spoeltechniek op de desbetreffende waterontharder.

Wat voor soorten onthardingszout zijn er?

Onthardingszout is het belangrijkste onderdeel dat aan de ontharder moet worden toegevoegd. Hoe vaak er geregenereerd wordt, bepaalt hoe vaak u zout moet bijvullen. Onthardingszout is anders dan keukenzout, omdat het puur zuiver zout is. Onthardingszout is beschikbaar in tabletten, maar ook in korrels, die in balen te koop zijn. Belangrijk aan onthardingszout is ook de mate waarin het oplost. Als zout niet voldoende oplost, dan blijven er resten over in het reservoir en moet er vaker worden schoongemaakt. Er zijn verschillende soorten zout te koop:

Steenzout

steenzout waterontharder
Rotszout/ steenzout is een pure vorm van zout dat uit de grond wordt gewonnen. Het bestaat uit ruwe en onbewerkte korrels. Dit is tevens het nadeel, want er kunnen onzuiverheden in het zout zitten. Hierdoor zal er vaker onderhoud nodig zijn.

Ingedampt zout

ingedampt zout
Ingedampt zout wordt uit zoutmijnen gewonnen en daarna grondig bewerkt. Ingedampt zout is dan ook de meest effectieve soort onthardingszout. Het zout bevat weinig onzuiverheden en lost snel op. Dit heeft als voordeel dat u minder vaak het reservoir hoeft te reinigen en er geen additieven in de harsfilter achterblijven.

Zeezout

zeezout
Zeezout bevat minder onzuiverheden dan rotszout, maar wel wat meer dan ingedampt zout. Ook zeezout is daarmee geschikt om te gebruiken bij het regenereren. Zeezout is verkrijgbaar in korrels of kristallen.

Welke waterontharder kiest u?

Grofweg kunt u kiezen uit drie soorten modellen waterontharders, namelijk een mechanisch model, op basis van waterdruk of een elektronisch model. Het verschil tussen beide modellen is vooral terug te zien in het regenereren. Bij een mechanisch model is er een klok ingebouwd dat bij een bepaalde stand een regeneratie zal uitvoeren. Dit zal ook plaatsvinden als er geen water is verbruikt, omdat u bijvoorbeeld op vakantie bent.
 
Een waterontharder die werkt op waterdruk is niet instelbaar qua regeneratie, het apparaat bepaalt wanneer er een regeneratie plaatsvindt. Dit kan dus op ongepaste tijden zijn, bijvoorbeeld wanneer u staat te douchen. Op een waterdruk gestuurde ontharder zit ook geen periodieke- of bacteriologische spoeling. Dit is erg belangrijk om legionella te voorkomen. Wanneer u met vakantie gaat verbruikt u geen water en staat het water stil in de harsfilter, stilstaand water is een bron voor legionella, dit moet voorkomen worden.
 
Een elektronisch model regenereert op vastgestelde tijdstippen. Deze tijdstippen zijn zelf in te stellen, waardoor er geen onnodige regeneraties plaatsvinden. Elektronische modellen kunnen volledig elektronisch geregeld worden en zijn soms zelfs met wifi uitgerust. Moderne elektronische (24V) waterontharders hebben een proportionele besturing. Dit betekent dat de computer op deze waterontharder elke dag het gemiddeld verbruik van de laatste zeven dagen berekent, telt daar 10% bij op en bepaalt dan of er voldoende capaciteit (hars wat nog niet verzadigd is met kalk)  is om u de volgende dag  te voorzien van zacht water. Mocht de capaciteit te klein zijn dan gaat de waterontharder in dezelfde nacht (instelbaar qua tijdstip) regenereren. De capaciteit die nog over is wordt niet uitgespoeld, hiermee bespaart u zout en spoelwater. Dit soort waterontharders zijn slim en zuinig en worden dan ook door Loodgieter.nl zeer aanbevolen.

Hoewel de meeste ontharders werken volgens het proces van ionenuitwisseling, zijn er ook modellen die werken via omgekeerde osmose. Hierbij wordt het harde water door filters en membranen geperst. Dit is een vrij duur systeem in onderhoud en minder geschikt voor thuissituaties. Dan is er ook nog het magnetisch model dat werkt via een magnetisch veld, maar de ervaringen hiermee leiden ertoe om de conclusie te trekken, dat dit geen betrouwbaar systeem is.

De kosten van een waterontharder

De aanschaf van een waterontharder is wel een investering. U moet rekening houden met een aanschafprijs van minimaal € 1.350,-. Daarbij komen ook nog kosten voor installatie bij, dat zomaar kan oplopen tot € 350,- en eventuele aanpassingen in de meterkast, betreffende de aansluiting op de waterleidingen en de afvoer. Er zullen vast voordeligere waterontharders op de markt zijn, maar die kunnen wij niet aanbevelen daar de levensverwachting lager ligt en de kwaliteit van de ontharding ontoereikend is. Goedkoop is in dit geval echt duurkoop. Sowieso kunt u eigenlijk alle varianten van waterontharders die werken met een magneet niet serieus nemen. Allerbeste voorbeeld van een slecht product is wel de magneet die u op de waterleiding klikt of schroeft. Denkt u er zelf maar over na: er wordt niets uit het water gehaald, en als dat al zou gebeuren komt het op een gegeven moment toch weer los en blijft het in de leiding en dus het water zitten.

Stroomverbruik van de waterontharder

Hoewel een waterontharder op waterdruk duurder in aanschaf is, heeft u hierbij geen stroomverbruik. Gaat u voor het goedkopere elektronische model, dan moet u rekening houden met een stroomverbruik van op jaarbasis van slechts ongeveer €4,00.

Welke besparingen levert een waterontharder op?

Met een mechanische en waterdruk model bespaart u op het stroomverbruik, maar minder op waterverbruik en zout. Doordat een mechanische waterontharder ook regenereert als er geen water is verbruikt, vinden er onnodige regeneraties plaats. Tevens hebben dit soort waterontharders jaarlijks onderhoud nodig. Dit komt door een verouderde spoeltechniek. De harsfilter wordt van boven naar beneden gespoeld, dit is niet efficiënt. Dit is niet het geval bij een elektronisch model, deze heeft een zogenoemde Up flow spoeling (van beneden naar boven). U heeft hierdoor maar tweejaarlijks (om het jaar) onderhoud nodig en u bespaart op verbruik van spoelwater en zout wanneer de elektronische waterontharder een proportionele besturing heeft.

Hoe plaats je een waterontharder?

De aansluiting van de waterontharder moet plaatsvinden direct bij de hoofdwaterleiding na de watermeter die de woning binnenkomt. In de meeste gevallen is dit de meterkast. De meeste meterkasten zijn klein en is er te weinig vrije ruimte op de vloer. Een waterontharder mag alleen op de vloer staan in de meterkast en mag NOOIT op een plank in de meterkast staan. Water en elektra gaan niet samen, gevolg zou kortsluiting en brand kunnen zijn.
Tevens heeft een waterontharder een afvoer nodig voor het gespoelde water en er moet een stopcontact in de buurt zijn. Verder moet u rekening houden dat de plek van installatie vorstvrij moet zijn, maar ook niet te warm. Uiteraard kunnen de loodgieters van Loodgieter.nl dit voor u realiseren.
 

Voorbeelden van reeds geplaatste waterontharders:

Waterontharder geplaatst in bijkeuken Waterontharder geplaatst in garage Waterontharder geplaatst in kruipruimte

Waterontharder geplaatst in meterkast Zacht water vanuit de meterkast Waterontharder trapkast

Interesse gekregen in de aanschaf van een waterontharder en wenst u een vrijblijvend informatiegesprek?
Neem contact op met [email protected] of [email protected] of bel ons op 085-8770419

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot