Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Buitenkraan afsluiten

Heeft u een buitenkraan bij uw woning? Ongetwijfeld heeft u daar veel profijt van gehad tijdens de zomermaanden voor het sproeien van de planten of het wassen van de auto. Dankzij de buitenkraan hoeft u niet meer de tuinslang aan te sluiten op een kraan in de woning, dat scheelt een hoop rotzooi en ongemak. Maar naast alle voordelen die de buitenkraan u biedt, is er wel één puntje van aandacht. Het is belangrijk om de buitenkraan af te sluiten voor de vorstperiode, dit kan u een hoop ellende besparen.


Buitenkraan afsluiten, waarom en hoe doet u dat?

In de koudere periodes wordt de buitenkraan in de meeste huishoudens zelden tot nooit gebruikt en hierin schuilt dan ook het gevaar. Er blijft namelijk water in de leidingen aanwezig en in de wintermaanden kan dit gaan bevriezen. Bevroren water heeft de eigenschap om uit te zetten en kan er dan voor zorgen dat de leiding van uw buitenkraan knapt. Dit hoeft u niet direct op te merken, maar zal vrij snel zichtbaar worden, zodra de temperaturen weer beginnen te stijgen en lekkage zichtbaar wordt.


Sluit de hoofdkraan af

De leiding van de buitenkraan wordt in de regel aangesloten op de bestaande waterleiding in uw woning. Maar hoe sluit u de buitenkraan afzonderlijk af? Bij de aanleg van de buitenkraan is er ongetwijfeld een kleiner stopkraantje in uw woning geplaatst om de buitenkraan te kunnen afsluiten. Deze vindt u over het algemeen terug vlak na de aansluiting op het bestaande leidingwerk. Door dit kraantje dicht te draaien, stopt u de toevoer van het water naar de buitenkraan.


Vergeet niet de leidingen leeg te laten lopen

Zodra u dit kraantje heeft dichtgedraaid, komt de belangrijkste stap. Wat regelmatig vergeten wordt, is om ook het nog aanwezige water uit de leidingen te laten lopen. Draai de buitenkraan open en wacht net zo lang tot al het water uit de leidingen is verdwenen en draai dan de kraan goed dicht. Nu weet u zeker dat er geen lekkage meer kan ontstaan door het bevriezen van het water in de leidingen. Als er een afsluiter voor de buitenkraan is geïnstalleerd, dan hoort daar ook een aftapkraantje op te zitten. Als de afsluiter dicht is gezet, dan moet de buitenkraan opengezet worden en daarna het aftappertje bij de afsluiter. Houd een doekje bij de hand om het kleine beetje water op te vangen wat er nog uit het aftapkraantje komt. Als er geen water meer uit de buitenkraan en het aftapkraantje komt, kunnen beiden worden afgesloten en bent u klaar voor de winter.


Voordelen en nadelen van een vorstvrije buitenkraan

Mocht uw huidige buitenkraan aan vervanging toe zijn of u wilt een nieuwe buitenkraan laten plaatsen, dan kunt u er ook voor kiezen om een vorstvrije buitenkraan te laten installeren. Een vorstvrije buitenkraan heeft natuurlijk het grote voordeel dat afsluiten in de koude maanden niet nodig is. Bij een vorstvrije buitenkraan wordt het water niet aan de buitenzijde, maar aan de binnenzijde van de gevel afgesloten, waardoor de kans op bevriezing minimaal is.

Het nadeel van een vorstvrije buitenkraan is dat deze nadruppelt als de kraan is dichtgezet en men dus vaak denkt dat de kraan nog strakker dichtgedraaid moet worden, waardoor vorstvrije buitenkranen vaak kapot gaan. Als de kraan is aangelegd bij de nieuwbouw van de woning, dan is de leiding vaak keurig weggewerkt in de muur en als de kraan dan vervangen moet worden, zal de muur opengebroken moeten worden.

Mocht u er toch voor kiezen om een vorstvrije buitenkraan aan te schaffen, houd er dan rekening mee dat er aan de binnenkant van de muur een waterleiding zichtbaar zal zijn, waar de aansluitleiding van de vorstvrije buitenkraan op aangesloten zal moeten worden.Helaas zijn niet alle woningen geschikt om een vorstvrije buitenkraan te kunnen plaatsen. Vorstvrije buitenkranen worden altijd met een rechte leiding door de muur aangesloten en daardoor komt de aansluiting van de buitenkraan rechtstreeks aan de binnenkant van de muur de woning binnen. Het is misschien voor u geen optie als de leiding direct de keuken of woonkamer binnenkomt en niet netjes kan worden weggewerkt.

Een standaard buitenkraan kan onder de vloer of via de kruipruimte worden aangelegd, dit is helaas geen optie voor de aanleg van een vorstvrije buitenkraan. Ook is het belangrijk dat er voldoende inbouwdiepte aanwezig is om de vorstvrije buitenkraan te kunnen plaatsen. Vereist is een inbouwdiepte van 12 tot 40 cm, dus de muur van de gevel dient minstens 12 cm en maximaal 40 cm dik te zijn. Is uw woning niet geschikt om een vorstvrije buitenkraan te plaatsen, dan is er ook nog de mogelijkheid om een afsluitkraan voor de buitenkraan te laten plaatsen. Bespreekt u zeker deze mogelijkheid met de loodgieter!


Afspraak maken met de loodgieter?

Wilt u meer informatie over de aanleg, vervanging of reparatie van uw (vorstvrije) buitenkraan, dan zijn wij u graag van dienst. U kunt voor het maken van een afspraak hier ons contactformulier invullen of bellen naar 085-8770419

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot