Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Heb ik stadsverwarming of blokverwarming?

Geplaatst op door
Je kent het wel, je hebt het koud en je draait je radiator open en je huis wordt zoals altijd weer lekker warm. Als alles gewoon werkt, denk je er misschien niet snel over na, maar hoe weet je nu of je stadsverwarming of blokverwarming hebt? Dit kan vooral belangrijk zijn als je onverhoopt een keer een loodgieter voor een reparatie aan bijvoorbeeld een cv leiding of radiator nodig hebt. Er zal dan altijd de vraag gesteld worden ”Heb je stadsverwarming of blokverwarming?” als je geen eigen cv-ketel hebt. Ik zal allereerst het verschil van beide verwarmingsbronnen uitleggen.

Wat is blokverwarming?


Bij blokverwarming, het woord zegt het eigenlijk al, is er 1 hele grote collectieve cv-ketel aanwezig die een blok verwarmt. Deze zit aangesloten op het gas. Denk bij een blok aan een flatgebouw of appartementencomplex. Vaak staat deze collectieve cv-ketel op het dak van dit gebouw.

Blokverwarming

Vanuit de stookruimte op het dak lopen de leidingen van boven naar beneden door het hele flatgebouw heen. De cv-leidingen komen dan van je bovenburen door het plafond bij jou en lopen door naar je benedenburen. Op deze leidingen zijn je radiatoren aangesloten. Hieraan kan je dan ook zien dat je blokverwarming hebt.
 

Wat is stadsverwarming?


Bij stadsverwarming werkt het net even anders. Stadsverwarming is restwarmte wat bijvoorbeeld uit een industriegebied of bij een afvalverbrandingsinstallatie vandaan komt. Dit komt dan bij de bedrijven vandaan die warmte opwekken. Die restwarmte wordt dan onder de grond in een hele grote warmteleiding getransporteerd naar de rand van de wijk waar stadsverwarming wordt gebruikt. Door het transport is het water wat afgekoeld en wordt dan in een centrale weer opgewarmd tot circa 90 graden. Hierna wordt het water het warmtenet ingepompt de wijk in, zodat de huishoudens in deze wijk hiervan gebruik kunnen maken. Elke woning heeft hiervoor een eigen huisaansluiting. Rotterdam, Utrecht en Almere zijn de steden waar de meeste huizen zijn aangesloten op het warmtenet van de stadsverwarming.

Stadsverwarmingscentrale

(RoCa-centrale bij Rotterdam-Alexander waar de restwarmte wordt opgewarmd en het warmtenet in de wijk Zevenkamp wordt ingepompt)
 
Een wijk die op stadsverwarming is aangesloten is ook gasvrij. Een speciale unit in de woning zorgt ervoor dat het warme water uit de waterkraan ook verwarmd wordt. Zie het als een combiketel zonder gas, verder werkt deze unit eigenlijk hetzelfde.
 

Voor- en nadelen van stadsverwarming en blokverwarming.


 
Het grootste voordeel van beiden is dat je direct warmte tot je beschikking hebt. Bij een cv-ketel moet het cv-water immers eerst opgewarmd worden voordat je radiatoren warm worden. Bij blokverwarming en stadsverwarming is de warmte direct aanwezig. Een ander bijkomend voordeel is dat je ook alle ruimtes apart kan verwarmen. Bij stadsverwarming moet je hier wel een kleine aanpassing aan de installatie voor doen. Stadsverwarming is een milieuvriendelijke manier om de boel te verwarmen, waarbij men tracht zoveel mogelijk CO2 te besparen. Een ander voordeel van stadsverwarming is dat je het makkelijk af kan sluiten in de ruimte waar het de woning binnenkomt en je zo makkelijk reparaties uit kan voeren aan het systeem indien nodig.
Verder heb je bij blokverwarming een voordeel als je midden in de flat of appartementencomplex woont. De doorgaande strangen zijn altijd warm en kunnen zo “gratis” warmte afgeven in je woning. En zeker als je onder-, boven- en zijburen stoken, zit je er warmpjes bij in de winter.
 
Voor beide systemen is het grootste nadeel dat het een prijzig verhaal is om je huis te verwarmen. Bij stadsverwarming ben je aangewezen op de leverancier die op dat moment de monopolie heeft op de levering van de warmte. Je kunt dus niet overstappen van leverancier. Bij blokverwarming wordt je verbruik vaak per radiator gemeten. Hiervoor zitten er metertjes in het midden van je radiator bevestigd, wat voor veel mensen een doorn in het oog is. Een ander groot nadeel van blokverwarming is dat je het meestal niet af kan sluiten. Als je een reparatie moet uitvoeren aan bijvoorbeeld een lekkende radiatorkraan dan moet in het ergste geval de ketel op het dak uitgezet worden zodat de leiding bevroren kan worden. In de winter ga je dan geen vrienden maken als je het hele blok in de kou zet. Het is dan ook handig om in de zomer te checken of je hele cv-systeem geen lekken vertoont, zodat de andere mensen in de flat geen last hebben van het uitzetten van de blokverwarming.

Laatste wijziging: 19-11-2021

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot