Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Tijd om uw buitenkraan af te sluiten

Geplaatst op door


Heeft u een gewone buitenkraan? Vergeet deze niet af te sluiten want de winter komt er aan!
“Ja, en?” horen wij u denken! Nou wanneer de vorst echt doorzet kan dat echt voor woningontwrichtende zaken lijden.

Gevolgen niet afsluiten buitenkraan

Om te beginnen zijn de meeste waterleidingen van buitenkranen gezet met koper. Koper heeft de eigenschap dat deze relatief niet veel uitzet. Water heeft wel de eigenschap uit te zetten wanneer het bevriest.  Als er in een koperen waterleiding dus water zit (en er staat continue water in deze leiding) dan bevriest dit water, het wat er zet uit, en water vindt altijd een uitweg: barst leiding.
Met een beetje geluk is de prop ijs groot genoeg om de leiding geblokkeerd te houden en spuit het water er niet meteen uit. Echter wanneer de dooi inzet en het water begint te ontdooien….u raad het al: spuit het water uit de gebarsten leiding!
Vaak is dit dan wel buiten echter komen we ook wel eens gevallen tegen van een gebarsten leiding in de kruipruimte onder uw woning (vaak bij oudere en slecht geïsoleerde woningen. Vaak komt u daar ook pas laat achter. Die gesprongen waterleiding in de tuin zult u in ieder geval een stuk sneller opmerken.
 

Hoe sluit je de buitenkraan af?

Stap 1: Zoek de afsluiter van de buitenkraan. Deze zit bijna altijd in uw meterkast onderin. Heeft u een buitenkraan naast uw keuken, dan heeft de loodgieter waarschijnlijk de buitenkraan aangelegd en aangesloten op uw waterleiding in uw gootsteenkastje.

Stap 2: Draai de afsluiter dicht en open buiten de buitenkraan om er voor te zorgen dat al het water uit de leiding is. Draait de kraan vervolgens weer dicht.
 

Vergeet niet de buitenkraan af te tappen!

Een veel gemaakte fout is dat mensen vergeten de kraan daadwerkelijk af te tappen. Zij draaien dan de buitenkraan wel dicht in bijv de meterkast, en daarmee klaar. Nou, nee dus want er zit nu nog water in de leiding! Aftappen is niets anders dan wanneer u de kraan heeft dichtgedraaid, buiten nog even de buitenkraan open te zetten tot er geen water meer uitkomt zodat de leiding leg of zo goed als leeg is. 

Wat te doen bij een kapotgevroren waterleiding?

Stap 1. Direct de hoofdkraan dicht (deze zit 9 van de 10 keer in uw meterkast). Immers geen toevoer naar het lek is geen waterverlies meer. Wanneer u weet waar de afsluiter van de buitenkraan zit kunt u deze stap direct overslaan. Ervaring leert ons dat de meeste mensen daar niet direct het antwoord op weten en wel weten waar de hoofdkraan zit.

Stap 2. Kijk of u een aparte afsluiter heeft voor de buitenkraan. Deze zit vaak onderin de meterkast waar de waterleiding binnen komt. Waarschijnlijk staat de afsluiter (rode/zwarte/groene hendel) nu in de lengte van de leiding. Draait u deze een kwartslag  zodat deze haaks op de leiding komt te staan.

Stap 3. Vervolgens opent u buiten het kraantje van de buitenkraan. Ja er komt nog wat water uit. Immers er zit nog water in de leiding. Vaak is dat minder dan een halve liter water, dus schrik niet, binnen 5-10 sec moet dat water uit de leiding zijn.

Stap 4. Wanneer er geen water meer uit de kraan komt opent u weer de hoofdleiding van het water (dus niet van de buitenkraan)

Stap 5. Bel ons! Wij regelen dezelfde dag nog een loodgieter voor u zodat u uw hoofdkraan weer open kan zetten.
 

Het heeft al gevroren en u krijgt uw buitenkraan niet meer open of dicht

Maak een handdoek nat met lauw water. Drapeer/wikkel deze om het kraantje van uw buitenkraan en de waterleiding. Het kraantje en de leiding zullen langzaam ontdooien. Gebruik geen kokend water want het zou kunnen gebeuren dat er door de plotselinge grote temperatuurverschillen iets barst. Ga niet geforceerd iets open draaien. Kans is groot dat u daarmee iets kapot maakt!

Wel of niet afsluiten vorstvrije buitenkraan

Dat brengt ons eigenlijk terug op de vraag: wat is vorstvrij? Om te beginnen is geen enkele kraan vorstvrij. Vorstbestendig is een betere term. Wat maakt de kraan dan vorstbestendig? Er zit geen water in de essentiële onderdelen. Het laatste stuk leiding van deze kranen zit in de muur. Waar bij een normale kraan het water direct bij de opener zit, zit bij een vorstvrije kraan een lange staaf aan de opener vast. Deze lange staaf opent de afsluit klep verder in de muur. Het water komt dus vanachter de muur ipv vanachter de kraan. De kans op kapotvriezen van die kraan is dus heel erg klein. Hoeft u deze kraan dan helemaal niet af te sluiten? Nee het hoeft niet, maar waarom zou u het niet doen om ook maar de kleinste kans uit te sluiten dat de leiding aan de binnenmuur bevriest?

werking_vorstvrije_buitenkraan
Hoe werkt een vorstvrije buitenkraan?

 


Laatste wijziging: 22-11-2021

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot