Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Wastafel verstopt?

Een verstopte wastafel in de badkamer wordt vaak veroorzaakt door doorgespoelde haren, zeepresten of restjes scheerschuim. Vaak ontstaat een verstopping heel geleidelijk en een eerste signaal is dat het water minder snel wegloopt richting de riolering.

Direct een ontstoppingsdienst inschakelen is vaak niet nodig, want er zijn nog genoeg mogelijkheden om zelf te proberen om de verstopping te verhelpen.

Maar voordat u de mouwen opstroopt en zelf aan de slag gaat, is het belangrijk om eerst de andere afvoeren in de woning te checken. Lopen deze namelijk ook slecht door, dan zit de blokkade waarschijnlijk in de hoofdleiding en niet bij de wastafel zelf. Ook bestaat de mogelijkheid dat de oorzaak van de verstopping nog dieper in de riolering zit en bijvoorbeeld is ontstaan door een breuk, verzakking of beschadiging door wortelgroei.

Helaas kunt u dit meestal zelf niet verhelpen en is het raadzaam om een professionele ontstopper in te schakelen.


Tips om zelf de wastafel te ontstoppen

Er zijn meerdere manieren om een kleine verstopping van de wastafel in eerste instantie zelf te proberen op te lossen. Loodgieter.nl adviseert u hier altijd bij om liever géén gebruik te maken van chemische ontstoppingsmiddelen. Deze middelen zijn bijtend en agressief en kunnen behoorlijke schade aanrichten aan de afvoerleidingen. Slijtage zal dan sneller optreden en zelfs lijmverbindingen van de afvoer kunnen hierdoor oplossen, met als gevolg een grotere kans op lekkages.

Ook zijn deze chemische middelen zeer belastend voor het milieu en kunnen bij aanraking van de blote huid behoorlijke brandwonden veroorzaken. Mocht u er toch voor kiezen om een chemische ontstopper te gebruiken, trek dan in ieder geval een paar rubberen keukenhandschoenen aan en zorg voor een goede ventilatie in de ruimte.


Reinig de sifon

Een verstopping in de wastafel wordt vaak veroorzaakt door een blokkade in de sifon (zwanenhals onder de wasbak). Vuil of grotere objecten kunnen in deze kromming van de afvoer ophopen, waardoor het water moeilijk of zelfs helemaal niet meer kan wegstromen richting de afvoer. De sifon is in de meeste gevallen vrij eenvoudig los te draaien en te reinigen, maar plaats wel eerst een emmer onder de wastafel voordat u aan de slag gaat. Plaats na het reinigen de sifon weer goed en zorgvuldig terug om een lekkage te voorkomen.


De “plopper”

De rubberen ontstopper is dan misschien wel een hulpmiddel uit “grootmoeders tijd”, maar nog altijd zeer effectief bij een kleine verstopping. Verwijder eerst de afvoerstop uit de wastafel en verwarm het rubberen gedeelte van de plopper even onder de warme kraan. Plaats de plopper dan recht op de afvoer en maak dan herhalende duw- en trekbewegingen, totdat er een vacuüm in de afvoer ontstaat. Een kleine blokkade kan met een beetje geluk door dit vacuüm losschieten en vervolgens met ruim water worden doorgespoeld of handmatig worden verwijderd.


Soda & Azijn

De ontvettende en ontkalkende combinatie van soda en azijn geven een bruisende reactie in de afvoer, waardoor een kleine verstopping op kan lossen of los kan komen. Giet eerst een kopje soda met water in de afvoer van de wastafel, gevolgd door een flinke scheut azijn. Laat deze combinatie ruime tijd intrekken en spoel vervolgens goed na met een ruime hoeveelheid warm water.


De ontstoppingsveer

Als laatste redmiddel is er ook nog de mogelijkheid om met een ontstoppingsveer de blokkade uit de afvoer van de wastafel te verwijderen. Dit is een flexibele kabel die door de afvoer kan worden geleid en door draaiende bewegingen te maken de obstakels onderweg verpulvert. Hierdoor komt de blokkade los en kan deze door de afvoer worden weggespoeld. Het ontstoppen van de wastafel met een ontstoppingsveer is echter niet zonder risico’s. Het gevaar bestaat dat de verstopping alleen maar verder de afvoer wordt ingeduwd en daardoor alleen maar hardnekkiger wordt. Ook kan de ontstoppingsveer flinke schade aanrichten aan de wasbak of afvoer bij verkeerd gebruik en dit vergroot dan weer de kans op een lekkage. Dus mocht u geen ervaring hebben met het gebruik van een ontstoppingsveer, dan is het eigenlijk verstandiger om dit aan een professionele ontstopper over te laten.


Afspraak maken met de ontstoppingsdienst?

Hebben de tips om zelf de wastafel te ontstoppen niet gewerkt? Dan is het tijd om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen, want u wil dit natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben. U kunt een afspraak maken met één van onze ervaren ontstoppers door het contactformulier in te vullen of te bellen naar 085-8770419, dan zorgen wij dat er zo snel mogelijk een vakman bij u langs komt.


Wat kost het ontstoppen van de wastafel?

Loodgieter.nl hanteert altijd een vast tarief voor het ontstoppen van de wastafel., Deze kunt u altijd terugvinden op onze tarievenpagina en wordt met u doorgenomen tijdens het maken van de afspraak. U krijgt ook altijd een afspraakbevestiging via de mail toegestuurd. Heldere afspraken en u weet altijd waar u aan toe bent!


Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot